Als jij nadenkt over trouwen op kleine schaal, wil je waarschijnlijk weten of zo’n mini wedding goedkoper is dan een klassiek trouwfeest. Het klinkt aannemelijk en ook logisch: een mini wedding voor een mini prijsje ;-) Maar klopt dat wel? In deze blog vertellen we er meer over!
Wil je meer weten over wat zo’n mini wedding precies is?
Lees hier alles over mini weddings & elopements!
Soms wel…
Als je een beperkt budget hebt, kan een mini wedding een heel goed idee zijn, net omdat je het zo beperkt of uitgebreid maakt als je wilt. Want elopen kan ook zijn: met z’n tweetjes op maandagochtend naar het gemeentehuis, daarna pizza in de zetel, en klaar. Dan zijn de kosten uiteraard minimaal. Dus ja: een mini wedding is in principe goedkoper dan een standaard trouwfeest.
… en soms niet!
Maar: als je ‘elopement’ op Pinterest opzoekt en zotte foto’s ziet van koppels die elkaar eeuwige trouw beloven terwijl ze scubadiven nabij een privé-eiland in de Stille Zuidzee, wordt het budgettair natuurlijk een heel ander verhaal. Hieronder lijsten we enkele kostenposten op waar je zeker rekening mee moet houden bij jouw elopement of mini wedding:
Mini wedding of elopement: kostenoverzicht
- Reiskosten: zeker als het een speciaal of moeilijk bereikbaar gebied is, lopen deze snel op.
- En stel dat je toch een paar gasten meeneemt: dan betaal je misschien ook hun reiskosten.
- Ceremonie: wil je dat iemand er is om dit moment te begeleiden? Deze ceremoniebegeleider vraagt uiteraard ook een vergoeding.
- Fotograaf (en eventueel videograaf): dit is het punt waar veel koppels met een mini wedding in investeren, als cadeau voor zichzelf. Vaak kiezen ze dan voor een premium fotograaf uit het hogere segment, of voor een uitgebreid pakket.
- Outfits: het is niet omdat je een mini wedding hebt dat je jezelf niet mag trakteren op een mooie outfit, of een haar & make-up artiest.
- (Gastronomisch) eten: bvb. in een sterrenrestaurant of een privé-diner op een exclusieve locatie.
Voor uitgebreidere mini of micro-weddings (+/- tot 50 personen) hou je rekening met dezelfde kostenposten, alleen komen daar dan nog eens kosten voor de gasten bij. Extra catering, logies,… Bovendien is er bij dit soort trouwfeesten vaak meer aandacht voor bvb. een bijzondere aangeklede tafel. Het mag allemaal wat meer luxe en in detail uitgewerkt – en net die details kosten geld.
Conclusie?
Je ziet: als je je in elk van bovenstaande categorieën eens goed laat gaan, swingen de kosten al gauw de pan uit.
Op die manier kan je aan een mini wedding met 50 gasten gemakkelijk evenveel uitgeven als aan een klassiek trouwfeest met 100 gasten.
Maar: daar staat tegenover dat je bij een mini wedding wel vaak het gevoel hebt dat je meer “waar voor je geld” krijgt. Koppels die een mini wedding houden, kiezen er namelijk voor om het beschikbare budget gerichter uit te geven, eerder aan kwaliteit in plaats van aan kwantiteit. En ook dat kan een argument zijn om volop voor een mini wedding te gaan.